Σε αυτό το άρθρο δίνουμε απαντήσεις σε μερικές από τις βασικές ερωτήσεις που μας έγιναν από φοιτητές όλο αυτό τον καιρό που ασχολούμαστε με τα φοιτητικά σπίτια.
1) Πώς θα βρω το σωστό σπίτι;
Αρχικά για να βρεις το ιδανικό σπίτι, θέλει πολύ ψάξιμο! Δοκίμασε να ψάξεις για σπίτι κοντά στη σχολή σου,ή στο κέντρο ώστε να μην χρειαστείς πολλά αστικά. Έχεις δύο εναλλακτικές:
1) Να περπατήσετε χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, ψάχνοντας κάθε μεσιτικό γραφείο (δεν το συνιστούμε)
2) Να αρχίσετε ηλεκτρονικά την αναζήτηση σας, πετυχαίνοντας έτσι να μειώσετε τον χρόνο και τα χιλιόμετρα που θα κάνετε.
2) Μπορώ να ζητήσω χρόνο για να σκεφτώ αν θέλω το σπίτι που μόλις είδα;
Ο ιδιοκτήτης ή ο μεσίτης μπορούν να κρατήσουν το σπίτι, μόνο εάν δώσεις προκαταβολή και συνήθως το συμβόλαιο γίνεται αυθημερόν, διαφορετικά μπορεί να το πάρει άλλος. Γι’ αυτό ψάξε καλά τις αγγελίες, δες με προσοχή τις φωτογραφίες και κλείσε ραντεβού όσο πιο γρήγορα μπορείς.
3) Πόσο θα πάει το ενοίκιο;
Το ενοίκιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τον ιδιοκτήτη, την προσφορά του μεσιτικού γραφείου, το μέρος πχ αν είναι στο κέντρο της πόλης, την παλαιότητα του, αν είναι ανακαινισμένο, ακόμα και τον όροφο που είναι. Γενικά ένα πολύ καλό σπίτι θα το βρεις από 300 εως 450 ευρώ και ένα αξιοπρεπές από 200 εως 290 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να τις βρεις.
4) Πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτώ την τιμή ενοικίασης;
Τις περισσότερες φορές υπάρχει περιθώριο να ρίξεις την αρχική τιμή που θα δεις στην αγγελία, αλλά εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη.
5) Πόσο κοστίζουν οι μεσιτικές υπηρεσίες;
Η μεσιτική αμοιβή είθισται να ισούται με ένα ενοίκιο.
Ψάχνεις σπίτι φοιτητή μου; Δες την περιοχή που σου ταιριάζει!
Ψάχνεις σπίτι φοιτητή μου; Δες την περιοχή που σου ταιριάζει!
6) Ποια κόστη αναλαμβάνει ο ενοικιαστής και ποια ο ιδιοκτήτης;
Ο ενοικιαστής καταβάλλει τις δαπάνες τρέχουσας λειτουργίας του σπιτιού (π.χ. κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό) και αναλαμβάνει την αποκατάσταση ζημιών, που συνήθως προκλήθηκαν από τον ίδιο (π.χ. αν σπάσει ένα τζάμι). Ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από τη συνήθη χρήση, όπως υδραυλικές, ηλεκτρολογικές βλάβες κλπ. Ο ενοικιαστής υποχρεούται κατά την αποχώρησή του από το σπίτι να το παραδώσει όπως το παρέλαβε αρχικά.
7) Δικαιούμαι στεγαστικό φοιτητικό επίδομα;
Οι φοιτητές δικαιούται κρατικό επίδομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα κριτήρια βγαίνουν κάθε χρόνο με ανακοίνωση της σχολής.
8) Μπορώ να συγκατοικήσω χωρίς να το πω στον ιδιοκτήτη;
Δεν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση να γνωστοποιήσεις στον ιδιοκτήτη ποιος θα κατοικεί στο σπίτι. Αν όμως θέλεις να μοιραστείς το ενοίκιο με κάποιον άλλο, θα πρέπει να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη για να αναγραφεί και εκείνος στο μισθωτήριο.
9) Τι χρειάζεται για το συμβόλαιο ενοικίασης;
Για να γίνει σύμβαση μίσθωσης, η σύμβαση υποβάλλεται στο taxisnet, επομένως πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ. Εάν ο φοιτητής δεν έχει ΑΦΜ, συνήθως το νοικιάζει στο όνομα του γονέα, δηλαδή ο τελευταίος καταρτίζει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη για λογαριασμό του παιδιού του.
10) Αν δω το σπίτι από δύο μεσίτες και αποφασίσω να το νοικιάσω, τι συμβαίνει;
Η αμοιβή θα πρέπει να δοθεί στο μεσίτη που σου έδειξε πρώτος το ακίνητο. Εάν τύχει να σου δείξει δεύτερος μεσίτης το ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να τον ενημερώσεις άμεσα ότι το έχεις ήδη δει και να μην υπογράψεις δεύτερη φορά υπόδειξη ακινήτου. Εάν υπάρχει διαφορά στην τιμή, προσπάθησε να διεκδικήσεις χαμηλότερη τιμή από τον μεσίτη που στο έδειξε πρώτος.
11) Μπορώ να φύγω πριν λήξει το συμβόλαιο;
Το συμβόλαιο έχει πάντα μια ορισμένη διάρκεια, ή αν δεν έχει, ισχύει η διάρκεια που ορίζεται από τον νόμο (3 χρόνια). Εάν ο μισθωτής θέλει να φύγει πριν τη συμφωνημένη ή νόμιμη διάρκεια, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να του ζητήσει να καταβάλει μισθώματα μέχρι το τέλος της μίσθωσης (π.χ. αν είναι τριετής και για τα 3 χρόνια), δηλαδή να τον κυνηγήσει νομικά (σπάνια περίπτωση σε φοιτητές), αν δεν συμφωνεί καλή να λήξει πρόωρα η μίσθωση. Μπορεί όμως να φύγει νωρίτερα αν ισχυριστεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως ότι πέρασε σε άλλη σχολή ή δεν έχει πλέον εισόδημα, και σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης δικαιούται να μην του επιστρέψει την εγγύηση.
12) Μπορεί να με διώξει πριν λήξει το συμβόλαιο;
Ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να σε διώξει πριν συμπληρωθεί η νόμιμη τριετία, εφόσον είσαι εντάξει ως προς όλους τους όρους της συμφωνίας σας, π.χ. πληρώνεις στην ώρα σου το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα, δεν προκαλείς ζημιές στο ακίνητο ή κάνεις φασαρία στο σπίτι και υπάρχουν καταγγελίες.
https://www.neolaia.gr/2018/08/29/odigos-enoikiasis-foititikou-spitiou/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου