Λίγα λόγια για την πρακτική μέσω ΕΣΠΑ
Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ως μέρος του Προγράμματος Σπουδών να εφαρμόσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις σε συγκεκριμένους φορείς απασχόλησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Πρόγραμμα καλύπτει τόσο την αμοιβή των ασκούμενων φοιτητών/τριών όσο και την ασφαλιστική τους εισφορά μηνιαίως (1% - 10,11 €), η οποία αναφέρεται στον κίνδυνο ατυχήματος και αφορά τον κλάδο Ασθενείας. Τα λεφτά ωστόσο, από την πρακτική άσκηση είναι σε κάθε περίπτωση λίγα και γύρω στα 250 ευρώ τον μήνα.
Κάθε Τμήμα μέσω του Προγράμματος Σπουδών του ρυθμίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών του. Συνήθως απευθύνεται στους φοιτητές μεγαλύτερων ετών (τριτοετείς τεταρτοετείς και τελειόφοιτους) και βρίσκονται πιο κοντά στην αποφοίτηση και στην αναζήτηση περαιτέρω επαγγελματικών προοπτικών. Ιδιαίτερα σημαντικό για να κάνει ένας φοιτητής είναι η βαθμολογία του και τα περασμένα μαθήματα του.
Πότε πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση μου;
Κάθε Τμήμα ορίζει τους μήνες που οι φοιτητές του δύνανται να πραγματοποιούν Πρακτική Άσκηση. Αρκετά από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου τοποθετούν την Πρακτική Άσκηση –μεταξύ άλλων- και τους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο. Ενώ άλλα δίνουν την δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο Η πρακτική μπορεί να διαρκεί από 1 εώς 6 μήνες. Ο φοιτητής υποχρεούται να δουλεύει 5 ημέρες την εβδομάδα για ένα οχτάωρο καθημερινά και δεν δικαιούται άδεια για την εξεταστική. Τα περισσότερα τμήματα ενημερώνουν έγκαιρα τους φοιτητές τους μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της σχολής , με ηλεκτρονικά μηνύματα ή ανακοινώσεις στην γραμματεία της σχολής
Γιατί όμως να κάνω πρατκική?
- Εξοικείωση σου με την αγορά εργασίας.
- Απόκτηση εργασιακής προϋπηρεσίας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών σου.
- Σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική απασχόληση και ανεύρεση τρόπων συνδυασμού διαφορετικών επιστημών κατά την απασχόληση σου.
- Ανάδειξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων σου.
- Επαγγελματική δικτύωση σου και σύνδεση των σπουδών σου με την αγορά εργασίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου